Un secol de viaţă sărbătorit în Parohia Talpalari

Viața parohiei Februarie 12, 2017

La inițiativa părintelui Vladislav Nedelcu şi cu spijinul părintelui Andrei Atudori, o parte din membrii comunității de la Talpalari i-au făcut o surpriză doamnei Tamara Ioan, una dintre persoanele cu cea mai mare experiență de viață din Parohia „Nașterea Maicii Domnului” – Talpalari din Iași.

Astfel, duminică, 22 ianuarie 2017, bunul Dumnezeu ne-a adus împreună pe noi, tinerii de toate vârstele din comunitatea Talpalari, acasă la doamna Tamara Ioan, unde am fost părtași, alături de familia domniei sale, la celebrarea celor 100 de ani de viață.

Născută pe 22 ianuarie 1917, doamna Tamara s-a căsătorit după cel de-Al Doilea Război Mondial cu domnul Neculai Ioan, pe atunci profesor la Universitatea Tehnică, dânsa fiind profesoară la un liceu.

În ciuda contextului social nefavorabil, în 1961, cei doi soţi primesc un apartament pe Strada Arcu, oferit de Universitatea Tehnică. Apartamentul se afla într-unul din primele blocuri care se construiau în Iași. „Era un privilegiu să ai un apartament, mai ales în acea zonă”, ne spune fiica doamnei Tamara. Aşadar, de 56 ani, sărbătorita noastră se poate numi cea mai veche şi, poate, cea mai stabilă proprietară din zonă.

Tot fiica doamnei Ioan ne-a povestit cum au trecut părinții dânsei prin groaza celui de-Al Doilea Război Mondial, dar ne-a amintit și de faptul că „valoarea de bază a părinţilor era familia.” Aceasta reprezenta centrul de greutate care ţinea vie comuniunea dintre cei doi soţi şi pruncul lor. Doamna Tamara însăşi, când am întrebat-o care este secretul celor 100 de ani de viață, ne-a spus, cu un zâmbet nostalgic: „am avut un soţ bun”. Și suntem convinși că așa a fost, deoarece chipul senin şi privirea blândă a sărbătoritei arăta bucuria care sălăşluieşte în inima ce bate de un secol.

„Mama era și este o femeie foarte puternica şi plină de iniţiativă”, mai adaugă fiica doamnei Ioan. Aflăm că în tinerețe îi plăcea să (men)ţină familia unită şi, ori de câte ori avea ocazia, crea câte un prilej de întâlnire cu toţi membrii, indiferent de distanţa la care s-ar fi aflat aceștia. Prezența alături de doamna Tamara de ziua dânsei a celui mai mic membru al familiei, o strănepoată de numai câteva luni, ne-a demonstrat că această valoare a familiei Ioan a fost transmisă din generaţie în generaţie.

După ce i-am cântat „La mulţi ani!” şi am îmbrăţişat-o pe sărbătorită (bucurându-ne de bucuria dânsei), iar părinţii Vladislav şi Andrei au binecuvântat-o şi au întărit-o întru acest nou început, am plecat mai voioşi pe drumul nostru.

Exemplul domniei sale e unul grăitor: ne-a confirmat că investind în familie promovăm valorile creștine, nelimitate în timp şi spaţiu, oferind o educaţie sănătoasă copiilor, o educație bazată pe încredere, responsabilitate, reciprocitate şi devotament, dragoste şi tradiţii.

„Valorile creează familia, familia creează valorile”.

Maria POP