Și anul acesta, Maica Domnului și-a revărsat mila și ajutorul său peste această parohie ocrotită de sub sfântul său omofor și care are hramul Nașterea Maicii Domnului.
În ajunul sărbătorii, pe 7 septembrie, începând cu orele 17.00, credincioșii din parohie, împreună cu mulți credincioși din alte locuri, au participat la Vecernia hramului unită cu Litia, care a fost săvârșită de un sobor de preoți, printre care amintim pe Pr. Prof. Dr. Ion Vicovan - Consilier pe probleme de învățământ superior al Arhiepiscopiei Iașilor și Prodecan al Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași, Arhim. Vitalie Danciu - Starețul Mănăstirii Golia din Iași, Pr. Marian Timofte - Consilier administrativ al Arhiepiscopiei Iașilor, Pr. Bogdan Dedu - Consilier al Cabinetului IPS Teofan, Pr. Prof. Dr. Vasile Nichita - prodecan al Facultății de Teologie Ortodoxă din Constanța, Protos. Flavian Sârbu - Directorul Tipografiei Doxologia, Pr. Cezar Țăbârnă - Redactor-șef al Editurii Doxologia, Pr. Nicolae Dorneanu - membru al Adunării Eparhiale a Arhiepiscopiei Iașilor, Pr. Ovidiu Ciobotaru, Pr. Marian Trofin, Ierodiaconul Serafim Pantea de la Mănăstirea Golia, și Diacon Cătălin Vatamanu - Redactor coordonator al revistei „Teologie și Vață”.
Părintele paroh Constantin Sturzu, consilier cultural al Arhiepiscopiei Iașilor, a mulțumit preoților și credincioșilor pentru dragostea de a participa la acest moment de rugăciune și comuniune frățească și a rugat pe Maica Domnului, ocrotitoarea bisericii și a Parohiei, să dăruiască ajutor și binecuvântare tuturor celor ce cinstesc nașterea ei. Apoi a prezentat celor prezenți volumul „Sparge tăcerea. Adevăruri despre care nu vorbim”, publicat de Editura DOXOLOGIA a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, care cuprinde mărturii ale celor care au apelat la consilierea oferită de Maica Siluana Vlad, coordonatoarea Centrului de Formare și Consiliere „Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil”. Între maicile ostenitoare ale acestui Centru, găzduit de Parohia Talpalari, și slujitorii acestei Parohii există o foarte bună colaborare și o împreună lucrare care se reflectă atât în săvârșirea de slujbe în acest lăcaș de cult ctitorit de familia Cantacuzinilor, cât și în organizarea Serilor Talpalari sau a implicării în îndrumarea și consilierea duhovnicească a unor credincioși aflați în dificultate. Acest volum și o icoană litografiată care reproduce o icoană a Maicii Domnului situată pe tetrapodul din fața catapetesmei au fost oferite tuturor invitaților. De asemenea, toți credincioșii au primit aceeași icoană în varianta tipărită (format A5), precum și un mic dar care să întregească atmosfera de agapă de la sfârșitul slujbei.
A doua zi, alături de preoții slujitori ai Bisericii Talpalari, la Sfânta Liturghie au participat și Pr. Gheorghe Mihăilă, referent în cadrul Sectorului cultural și comunicații media al Arhiepiscopiei Iașilor, precum și Părintele Ierodiacon Serafim Pantea, un prieten de suflet al Parohiei, deseori prezent la Serile de dialoguri și cateheză de la Talpalari. (Pr. dr. Ioan Valentin Istrati)