Atelier de creație la tine acasă

Evenimente Mai 5, 2020

Dragi membri ai comunității Talpalari,

UPDATE: Hristos a înviat! Având în vedere că părinții sunt destul de prinși cu lecțiile online, am modificat datele de „concurs”... De asemenea, puteți participa cu o lucrare de modelaj. Mulțumim celor care deja au trimis. Este o bucurie să te conectezi cu celălalt prin intermediul unei lucrări creative.

Așadar: 
 •   Primirea lucrărilor: 27 aprilie – 11 mai (ora 23.00)
•    Jurizarea de către comisiile desemnate: 12 – 15 mai 
•    Anunțarea câștigătorilor: 16 – 18 mai
•    Publicarea lucrărilor (modul și locul unde vor fi disponibile vor fi anunțate ulterior): 18 – 29 mai

 

Biserica nostră va desfășura un concurs de creație pentru adulți, copii, familii sau bătrâni. Inspirat după un model desfășurat de Mitropolia Ortodoxă Română a Europei Occidentale și Meridionale, acest concurs are scopul de a ajuta membri parohiei și ai comunității să își exprime trăirile (bucuriile sau durerile) în care se regăsesc acum datorate noului context mondial (pandemia de coronavirus). Aceste stări vor fi exprimate prin intermediul unor lucrări de creație, urmând a fi împărtășite întregii comunități la finalul perioadei de concurs.

Atelierul se va desășura în atmosfera reacreativă a fiecărei case, nu vom organiza întâlniri comune (dacă va exista posibilitatea, la final vom organiza o întâlnire pentru înmânarea certificatelor și a premiilor).

Mod de desfășurare:

A. Participanți – avem următoarele categorii:

  • Copii 3 – 7 ani, 7 – 12 ani, 12 – 17 ani;
  • Adulți (unul dintre părinți, persoane singure, etc);
  • Familii;
  • Seniori.

B. Teme – pentru a întocmi o lucrare de creație este nevoie să vă alegeți una sau mai multe teme din lista de mai jos, însă o singură temă poate fi abordată per lucrare. Temele stabilite mai jos au legătură cu contextul actual, în care ne regăsim din punct de vedere social, emoțional sau duhovnicește:

  1. Bucuriile și învățămintele acestei perioade (pandemie sau Înviere).
  2. Cum am trecut eu prin Iadul deznădejdii?
  3. Frica – Acolo s-au temut de frică unde nu era frică.
  4. Tehnologia – prieten sau dușman?
  5. Pandemia prin ochi de copil.
  6. Oare chiar suntem singuri? Distanța fizică poate fi ruptă?
  7. Căsnicia noastră în timpul pandemiei.
  8. Informarea prin mass-media – ziditoare sau risipitoare?
  9. Rolul meu în această pandemie – ce pot schimba eu? 
  10. Împotrivirea la restricții  versus cum mă pot adapta mai ușor la noile reguli?

C. Lucrările de creație. Fiecare participant poate participa cu una sau mai multe lucrări, la diverse categorii. Este nevoie să respectați specificațiile menționate la fiecare categorie în parte.

1. Secțiunea de compoziție teologico – literară, în care participanții sunt rugați să alcătuiască:

  • O scrisoare către Domnul nostru Iisus Hristos sau către Maica Domnului, al cărei subiect va fi una dintre temele alese la punctul B. Scrisoarea va fi de maxim o pagină;
  • O rugăciune compusă de participant pe o temă la alegere de la punctul B (maxim jumătate de pagină);
  • O poezie, compoziție proprie, pe o temă la alegere de la punctul B.
  • O scenetă – Titlul va fi în acord cu una dintre teme, va trebui să conțină o acțiune care să implice mai multe personaje, cu o morală duhovnicească. Dimensiunea să fie de maxim 5 pagini.

2. Secțiunea de foto – video:

Participanții vor înscrie o fotografie sau un video reprezentativ (video de maxim 1 min) în acord cu temele de la punctul B.

Cerințe minime pentru foto - video:  să fie trimise doar ca atașament direct la email, fără a fi trecute prin alte canale de comunicare online (whatsapp, messenger), deoarece se pierde calitatea.

OBS: Ne rezervăm dreptul să respingem anumite lucrări dacă nu au o calitate bună de redat a imaginii. Dar aveți posibilitatea să o refaceți J

3. O secțiune muzicală, în care parcipanții sunt rugați:

  • Să  înregistreze (să cânte ei, adică) audio sau video o cântare din Sfânta Liturghie sau din slujbele aceste perioade (recomandăm tematica Pascală). Trebuie să fie specificate titlul piesei și autorul/compozitorul (dacă se știe).
  • Să interpreteze la un instrument muzical o cântare din Sfânta Liturghie sau  din slujbele aceste perioade (recomandăm tematica Pascală). Trebuie să fie specificate titlul piesei și autorul/compozitorul (dacă se știe).
  • Să înregistreze o compoziție proprie, de orice inspirație, având ca subiect una dintre temele de la punctul B. Poate fi orice gen muzical.
  • Să înterpreteze orice altă piesă preferată, la liberă alegere, care să fie ziditoare pentru suflet.

4. O secțiune de desen - sculptură, în care participanții sunt rugați:

  • Să realizeze un desen în format minim A4  al cărui subiect va fi una dintre temele alese la punctul B. Tehnica pentru realizarea acestui desen sunt la alegere: creion, acuarele, etc.
  • Să realizeze o sculptură  (din una sau mai multe piese) al cărei subiect va fi una dintre temele alese la punctul B. Lucrarea poate fi realizată din orice material care se poate modela (plastilină, lut, etc).

D. Perioada de desfășurare. 

  • Primirea lucrărilor: 27 aprilie – 07 mai (ora 23:00)
  • Jurizarea de către comisiile desemnate: 08 – 14 mai
  • Anunțarea câștigătorilor :  14 – 18 mai
  • Publicarea lucrărilor  (modul și locul unde vor fi disponibile va fi anunțat ulterior) : 18 – 29 mai

E. Premii. Premiile se acordă pe fiecare categorie de creație, în funcție de numărul de lucrări primite (și, dacă este nevoie, se face departajarea pe categorii de vârstă la copiii). Se  vor acorda următoarele: Premiul I, Premiul al II-lea, Premiul al III-lea, Mențiunea I, Mențiunea a II-a. De asemenea, fiecare participant va primi un certificat de participare. 

F. Lucrările vor fi trimise la adresa de email: biserica.talpalari@gmail.com, specificând următoarele: Numele și Prenumele participantului, vârsta, localitatea, categoria la care parcipă și datele de contact (telefon, adresă, email).

 

Pentru mai multe detalii vă stăm la dispoziție:

Pr. Vladislav Nedelcu – preot slujitor -0747 843 281

Roxana Pașalău – responsabil proiect – 0749 49 06 46

 

Multă insipirație, creativitate și bucurie în întocmirea lucrărilor!