Pe lângă rolul pedagogic pe care îl are Biblioteca, este și rolul practic - pragmatic am putea spune.
Parohia este o familie, iar într-o familie avem de toate: casă care e Biserica, masă care e reprezentată de agapele și gustările organizate, însă avem nevoie să mai și citim sau să învățăm cuvintele Domnului, hrănindu-ne mintea și îmbogățindu-ne caracterul. Aici intervine Biblioteca!
La inițiativa părintelui Vladislav și prin contribuția câtorva membri ai comunității (care au realizat dulapurile, sistemul de iluminare, și au contribuit cu cărți pe lângă cele deja existente), la sfârșitul verii a fost inaugurată Biblioteca Tălpălari. Biblioteca Tălpălari e locul unde poți găsi răspunsuri la întrebările care îți răscolesc sufletul, poți reflecta la întrebări pe care le ridică cele citite, sau poți găsi nădejdea atunci când ești la capătul puterilor. Pe lângă rolul pedagogic pe care îl are Biblioteca, este și rolul practic - pragmatic am putea spune. Oamenii au nevoie de cărți, însă nu întotdeauna dispun de suportul financiar pentru a le achiziționa. De la Bibliotecă poate împrumuta oricine pe o perioadă de 3 săptămâni în mod gratuit. Ne străduim să aducem titluri noi și folositoare cât de des posibil.
Conținut
Biblioteca are o listă destul de bogată de titluri din diverse categorii. De la Povețe duhovnicești (care cuprinde scrieri ale sfinților pe anumite subiecte atât practice pentru viața de zi cu zi, cât și dogmatice), la cărți din categoria La început de drum, precum Filocalia sau Viețile Sfinților, la cărți din categoria Viața de familie, sau cărți despre rugăciune. Avem desigur și cărți pentru cei mai mici dintre noi, copii și tineri deopotrivă, din care pot afla despre viețile unor sfinți, pot înțelege mai ușor Biblia, sau chiar subiecte mai controversate precum Efectele ecranelor. Considerăm că Biblioteca este și o invitație către simplitate (să mă bucur de conținutul unei cărți care nu-mi aparține, pe care să o citesc știind că la final voi rămâne cu cele pe care le-am notat fie într-un caiet, fie în inimă sau în comportamentele pe care le îmbunătățesc pe baza celor citite), către comuniune (să împărtășesc și altora din cele citite care mi-au mers la inimă și să îndemn și pe alții la lectură ziditoare de suflet), precum și o alternativă la mijloacele digitale de informare (care ne pot robi pe nesimțite).
Pentru a întări ideea că această Bibliotecă este a noastră a tuturor, a parohiei, fiecare frate și soră poate contribui cu o carte la secțiunea Cartea care m-a ajutat cel mai mult. Deja s-au adunat multe titluri. Pentru a fi cât mai personal și de folos, fiecare este rugat să aducă și o mică mărturie a ajutorului primit în urma lecturii. Astfel, cei care vor citi această carte să fie mai aproape de cel care a donat-o. Să simtă trăirea fratelui. Oamenii învață cel mai mult din experiențe.
Asta vrem să aducem oamenilor: experiențe, trăiri! Cu toții suntem în aceeași barcă în călătoria noastră spre Hristos și viața veșnică.
Din mărturiile celor care au contribuit la secțiunea Cartea care m-a ajutat cel mai mult dorim să citiți înșivă câteva dintre trăirile celorlalți:
Aceasta este o minunată carte care mi-a clarificat faptul că întreaga noastră credință are în centru pe Iisus Hristos din Sfântul Potir, din Sfânta Euharistie. (Dogmatică Ortodoxă)
Mărturiile din această carte și unele răspunsuri m-au ajutat să îmi înțeleg (măcar în parte) greșelile. (Problemele iubirii - Greșelile fatale)
Datorită acestei cărți, am cunoscut mai profund despre “Taina Cununiei”. (Cum să întemeiem o familie ortodoxă)
De ce împrumută cărți de la bibliotecă cititorii noștri?
„Eu împrumut de la bibliotecă acele cărți pe care mi-aș dori să le citesc și pe care nu le dețin. Faptul că împrumuturile se fac pe o perioadă limitată de timp mă ajută să prioritizez lectura, pentru a returna cărțile la timp.” (Elena)
„Eu împrumut de la bibliotecă acele cărți pe care nu le dețin și care îmi atrag atenția. De multe ori nu pot cumpăra fiecare carte care îmi atrage atenția, în schimb împrumutând am acces la titluri noi gratuit.” (Ioan)
„Copiii au mare nevoie în era tehnologică de multe exemple de oameni – cum ar fi prinți, bunici și profesori – citind cărți, astfel încât să-și dorească și ei acest lucru.
Noutățile de la categoria „Cartea care m-a ajutat cel mai mult” au devenit o necesitate a oamenilor din comunitate, de a învăța unii din experiența altora, cu bune și rele, în urma unui bilețel plin cu mărturisiri sincere din traiul celui care aduce cartea. Au fost multe cărți care m-au ajutat, dar am recomandat doar câteva: Despre ascultare, testament duhovnicesc al Arhim. Simeon Kraiopoulos; Ce moștenire lăsăm copiilor; Gânduri din încredințare; Scrisori către părinți.
Din cărțile pe care le-am împrumutat mi-au plăcut cel mai mult cele pentru copii:
- Maica Milostivirii;
- Băiatul, cârtița, vulpoiul și calul;
- Din cetatea lui eu în cetatea lui tu;
- Povești pentru copii ale Arhim. Cleopa Ilie, dar și cele despre și pentru familie, ca:
- Mântuirea în viața de familie;
- Sfaturi pentru o educație ortodoxă a copiilor de azi.” (Iulia)
Îndemn
Mulțumim tuturor celor care au contribuit câte o carte pentru bibliotecă, și vă îndemnăm să împrumutați cărți de la biblioteca noastră. Puteți și să sugerați titluri pe care poate nu le deținem încă. Împrumuturile și returnările se fac după fiecare Sfântă Liturghie. Vă așteptăm cu drag!
Diana-Elena Gratie și Ioan Manolie