De aceea, orice cotlon, orice perete, orice scârțâit, orice lumânare sau candelă ne unește pe toți în jertfa de rugăciune și în dorul de Dumnezeu.
Un aer vechi, respirând în toate unghiurile bisericii și ale locului, aer plin de rugăciuni, de frumos, omenie 21 și demnitate, te pătrunde ca o îmbrățișare a inimii și a dorului după acele vremuri de odinioară.
Biserica ctitorită încă din 1640 – 1650 și în continuă ctitorire, prin noi toți, trezește în momentele de rugăciune legături nevăzute cu trecutul, cu logofeții, cu scriitorii, cu cerșetorii sfinți, cu dragostea și dorul de Dumnezeu și semeni.
O Sfântă Liturghie în prezent trăiește și reînvie parcă duhul unei alte epoci. Fiecare lumânare, fiecare candelă inspiră acele momente de fierbinți lacrimi și curate rugăciuni ale domnițelor, ale sfinților, ale tuturor celor care de veacuri au călcat aceste praguri și aceste locuri.
Îți vin în fața ochilor rânduielile de epocă, icoane, candele, slujbe, întâlniri, toate sub privirea preadulce a Maicii Domnului, a Domnului Însuși, a Sfinților, a fraților. Suntem chemați să ducem acest duh mai departe spre orizonturi ale sfințirii și sfințeniei, într-o legătură vie și continuă cu cei ce au fost și cu cei ce vor fi. Trăirea duhu lui Tălpălarilor prin aprinderea unei lu mânări, prin lacrima căzută pe podeaua sfințită de odinioară, prin privirea unei icoane vechi sau a unei candele ce veșnic pătrunde vremurile, trăirea acestui duh de rugăciune, demnitate și iubire ne dă puterea să mergem mai departe prin furtuna lumii cu putere, curaj și chiar pace, știind că suntem vegheați, acoperiți, sprijiniți, și mereu în legătură cu noi cei vechi și cu noi cei viitori. Nu suntem singuri. Acesta este duhul bisericii Tălpălarilor. Aceasta ne-o transmite bisericuța cu iz de vechi și nou, cu demnitatea și omenia trecutului și cu nădejdea prezentului și viitorului.
De aceea, orice cotlon, orice perete, orice scârțâit, orice lumânare sau candelă ne unește pe toți în jertfa de rugăciune și în dorul de Dumnezeu.
Biserica Tălpălarilor este și va rămâne până la sfârșit ocrotită de Maica Domnului și sfinții ei, de Domnul Însuși și Îngerii Lui. Va rămâne acel Colț de Rai din Târgul Ieșilor în care se simte bucuria întâlnirii tuturor în duhul rugăciunii și al întăririi și împlinirii duhovnicești.
Ioana Laschi