Ceai de știut?! (II)

Revista parohiei Martie 29, 2018

continuare din numărul anterior

Când dorim să cumpărăm ceai trebuie să înțelegem următorul fapt: calitatea plantei pe care o punem în ceai va da efectele benefice pe care le așteptăm sau, dimpotrivă, efecte adverse (florile de tei, frunzele de nuc culese din zone apropiate șoselelor sau din oraș vor fi pline de metale grele precum plumb, mercur etc. care se vor acumula în organism determinând instalarea diferitelor patologii asociate). Prin urmare, atunci când achiziționăm plantele din piață este recomandat să o facem de la persoane de încredere, care cresc în gospodăria proprie astfel de plante; în cazul în care optăm pentru ceaiurile din comerț, ar trebui să le alegem pe cele ambalate în hârtie sau cutii de carton, iar nu în plastic sau folie de aluminiu (ieftin nu însemnă neapărat bun).

De asemenea, cutiile ar trebui să prezinte o zonă prin care cumpărătorul să observe direct calitatea plantei pe care o cumpără (culoare, grad de mărunțire, impurități etc. ). În vederea uscării și conservării, plantele cumpărate din piață se așează pe ziare sau prosoape de hârtie, în strat subțire, și se lasă să se usuce câteva zile într-un loc răcoros, aerisit și întunecat. Apoi se depozitează în pungi de hârtie și se păstrează într-un loc răcoros, ferit de lumină.

Chiar știi să prepari ceaiul?

Când dorim să preparăm un ceai este bine să avem în vedere câteva aspecte:

  • plantele nu se fierb în ibricul în care se fierbe apa;
  • apa fierbinte, fiartă separat, se aduce peste plantele aflate într-o cana sau infuzor (de ceramică, porțelan, nu din plastic sau metal);
  • ceaiul se acoperă și se lasă la infuzat 20-30 minute (intervalul variază de la o plantă la alta). Dacă, de exemplu, un ceai de tei este lăsat doar 5 minute, în apa fierbinte va trece o cantitate mare de pigmenți și una mică de substanțe active. Cu cât lăsăm mai mult timp la infuzat, cu atât crește concentrația în substanțe active – însă, repet, nu este o regulă valabilă pentru toate plantele (ceaiul verde/negru se lasă la infuzat doar 2-3 minute);
  • o dată folosite, plantele infuzate se aruncă (cea mai mare parte din substanțele active conținute a fost deja scoasă din plante la prima infuzie).

Veronica GRĂDINARIU

Articol publicat în nr. 1, anul 2 al revistei parohiale Vino și vezi

Citește alte articole despre: Revista parohiei, ceai, plante