Să ne cunoaştem spre a ne bucura în Domnul

Cuvinte duhovnicești Iunie 13, 2016

A rânduit Domnul să mai trimită un preot în această parohie de Dumnezeu binecuvântată, pentru a vă arăta grija, dar şi preţuirea pe care o are pentru frăţiile voastre. Această trimitere sau delegare se face cu binecuvântarea Părintelui nostru Mitropolit Teofan, dar şi cu bunăvoinţa şi rugăciunea părintelui paroh Constantin Sturzu. 

Mă numesc Vladislav Nedelcu şi sunt preot din octombrie 2013. O parte dintre enoriaşii acestei parohii mă cunosc deoarece, în această perioadă am slujit adesea în biserica „Naşterii Maicii Domnului” - Talpalari.

Sunt născut în anul 1983, în Republica Moldova. Din 2001 studiez în Iaşi, căci m-a ajutat Domnul să urmez Facultatea de Teologie de aici. În anul 2008 m-am căsătorit cu Maria, iar până în prezent ne-au învredncit Domnul şi Maica Sa cu patru copii: Ana, Serafim, Maria şi Irina. În perioada 2011-2015 am lucrat la Centrul Eparhial al Arhiepiscopiei Iaşilor, la Departamentul de Misiune pentru Tineret. După voia Domnului, acum sunt trimis aici, în mijlocul frăţiilor voastre pentru a ne cunoaşte şi mântui împreună.

Azi se conturează din ce în ce mai mult nevoia comunicării, a cunoaşterii întraolaltă. Pentru că, cel mai des, o schimbare în societate porneşte de la cunoaşterea dintre oameni, prin comunicare. De la cunoaşterea celuilalt dobândim şi un lucru pe care nu-l urmărim în mod special: începem să ne cunoaştem mai bine pe noi înşine. Şi, în această parohie, este aceeaşi mare nevoie de a ne cunoaşte mai bine, de a renunţa la graniţele pe care alţii le pun sau le punem noi înşine şi de a descoperi uimitoarea lume a relaţiei, a comunicării şi a cunoaşterii persoanei celuilalt. Am nădejdea că de aici se vor vedea multe căi salvatoare pentru singurătatea şi izolarea noastră.

Să nu ne fie frică de singurătate, de boală, de moarte, acestea toate îşi pierd din putere atunci când în cotidianul nostru începem să cunoaştem nu doar oameni, vieţi, experienţe şi poveşti ale altora, ci începem să-L cunoaştem pe El, cred că ştiţi la Cine mă refer, la Hristos. Unii nu vor să se lege de Hristos, pare prea inconfortabil, ascuns, normativ, nedrept, simplist şi-I arogă tot felul de atribute nedrepte. Viaţa şi sistemul ne-au dus să gândim şi să trăim astfel, vor spune alţii. Avem mare nevoie să fim uniţi: copii, tineri şi bătrâni; să ne cunoaştem, să ne bucurăm de viaţa noastră şi a celuilalt şi aşa să fim mai puternici, cu nădejde şi credinţă.

Acesta este gândul după care mă conduc: să ne permitem unii altora să trecem pragul unei uşi deschise, să spargem graniţele puse şi impuse, să scuturăm praful de pe relaţiile de mult uitate şi, uşor-uşor, să-L lăsăm în casele noastre şi pe Hristos, prezent discret în inimile noastre.

Domnul să ne binecuvinteze şi să ne cunoaştem în firesc şi drag!

 

Pentru a trece de la vorbă la faptă, iată câteva propuneri concrete, punctuale, pe care le am pentru 2016:

- Întocmirea unei hărţi a parohiei format mare color; informaţiile vor fi adunate din vizitele pastorale pe la casele credincioşilor, studiu de teren pentru a identifica magazine, cluburi, instituţii, restaurante ş.a.

- Săvârșirea unei Sfânte Liturghii dedicate persoanelor în vârstă din parohie (şi nu sunt puţine), urmată de o cateheză sau un atelier tematic pe nevoile enoriaşilor.

- Săvârșirea Slujbei Sfântului Maslu - o dată pe lună sau la două luni.

- Organizarea unei echipe de voluntari pentru organizarea activităţilor administrative, pastorale şi editoriale ale parohiei; responsabili pentru fiecare activitate şi consfătuiri periodice; a unei echipe de voluntari pentru ateliere în biserică şi la domiciliu, mobilizând în acest sens persoanele în vârstă, copii, tineri căsătoriţi; a unei echipe de voluntari pentru vizite la domiciliu la persoanele în vârstă.

- Demararea unei campanie de strângeri de fonduri pentru familiile sărace din parohie, identificarea lor şi susţinerea lor pe tot parcursul anului.

- Realizarea Revistei parohiei/ pliantului/ broşurii parohiei cu învăţături şi informaţii despre persoane din parohie, poveşti, istorioare de la cei mai în vârstă, interviuri.

- Realizarea de ăntâlniri

            - invitaţie pentru familiile căsătorite (cu un program: slujba de mulţumire, o surpriză, o gustare)

            - invitaţie pentru copii parohiei

            - invitaţie pentru tinerii/ şcolarii parohiei

            - invitaţie pentru mămicile, tăticii, bunicuţele şi bunicii parohiei

            - invitaţie pentru săracii parohiei

            - invitaţie pentru toţi cei mai înstăriţi şi în faţa lor să fie prezentate câteva cazuri de tineri din parohie care au nevoie de o bursă sau de alt tip de ajutor

            - invitaţie pentru toţi doctorii şi pentru cei care deja s-au pensionat

- Montarea unui afişier mai mare pentru biserică.

- Organizarea spaţiului verde din faţa şi spatele bisericii (un foişor)

- Vopsirea gardului bisericii

- Identificarea de noi surse financiare pentru consolidarea şi restaurarea picturii bisericii