Să îi cunoaștem pe tineri, cu nevoile și enigmele lor, și, mai apoi, să căutăm să menținem relația lor cu Hristos și Biserica Lui, prin oferirea unui mediu plin de libertate, dragoste și adevăr.
Sub ocrotirea Maicii Domnului și din grija părintelui Vladislav, copiii și tinerii parohiei, împărțiți în două grupe de vârstă: 8-12 ani, respectiv 13-16 ani, au început în luna septembrie un grup de întâlnire cu scopul de a organiza diverse activități și de a petrece împreună timp cu folos în formarea lor duhovnicească și socială.
Nevoia unui astfel de grup, format în pridvorul bisericii noastre, a fost necesară pentru a putea oferi tinerilor ocazia să consolideze prieteniile cu ceilalți tineri de vârsta lor, dar mai ales, să descopere deschiderea, libertatea și dragostea pe care o pot găsi în biserică atunci când au întrebări, temeri sau bucurii de împărtășit, alături de noi ceilalți, care suntem aici să îi ascultăm, să îi înțelegem, să îi îndrumăm și să îi ajutăm să biruiască. Mai ales că numele ales de ei pentru acest grup este chiar NIKA, în limba greacă NIKAΩ (NIKAO) însemnând "a învinge", "a birui". Grupa copiilor cu vârste de 8-12 ani s-a bucurat de activități mai ludice, întâlnirile lor bazându-se pe jocurile și ștrengăria specifice vârstei, însă adăugând și rugăciune. S-a organizat pentru ei o vânătoare de comori în curtea bisericii, în care nu doar au căutat obiecte, ci chiar s-au rugat împreună, s-au iertat, au ajutat la curățenie și au învățat despre istoricul Bisericii Talpalari. Alături și de copiii mai mari și părinții care au dorit să ni se alăture am vizitat împreună Grădina Botanică, în frumusețea ei din anotimpul toamna, la final poposind cu toții lângă lac pentru o gustare și niște jocuri antrenante. Tinerii cu vârste de 13-16 ani au demonstrat că sunt responsabili și au organizat și coordonat singuri unele activități și ieșiri: au mers la Finala Campionatului Național de karate și la Festivalul de Chimie din Iași. De asemenea, au ajutat la planificarea unei vizionări de film (God`s not dead) ce a adus la final o discuție despre curajul de a ne apăra credința în fața celor care ne judecă, precum și libertatea pe care Dumnezeu a oferit-o tuturor, iar noi, părinții, în încercarea de a face ce credem că este mai bine pentru ei, le-o oferim sau nu la rândul nostru. Pentru a-i provoca să își exprime ideile și să învețe să susțină prin argumente anumite teme de interes pentru ei am organizat două dezbateri, în cadrul cărora fiecare tânăr trăgea la sorți echipa din care făcea parte (Guvernul, cei ce susțineau tema prin idei pro și Opoziția, care aduceau idei contra) și, alături de ceilalți colegi, aveau la dispoziție anumiți timpi de pregătire și prezentare a argumentelor, respectiv contraargumentelor. Prima dintre dezbateri a avut ca temă Halloween-ul și implicațiile pe care le are în viața tinerilor creștini, discuția axându-se în echipa Guvernului pe posibilitatea pe care o oferă copiilor această sărbătorire de a petrece timp împreună cu familia și de a colinda pentru dulciuri sau bănuți, așa cum fac și de Crăciun, în timp ce Opoziția a contraatacat cu influențele negative pe care Halloween-ul le poate avea asupra tinerilor și dezacordul pe care familiile creștine îl au față de acesta.
A doua dezbatere a avut ca temă Nevoia tinerilor de a avea telefon personal. S-a punctat de către echipa pro telefon faptul că acesta facilitează comunicarea la distanță, obținerea informațiilor, precum și faptul că la școală un tânăr fără telefon poate fi exclus sau marginalizat din grupul clasei și suferă acel fenomen de „bullying”. Echipa opoziției a adus în discuție efectele nocive ale telefonului: dependența, expunerea la diverse pericole online, lipsa de relaționare reală cu alți tineri, probleme de sănătate etc., dar au amintit și soluții pentru suplinirea telefonului, cum ar fi grupurile de studiu și interzicerea telefoanelor la școală. Concluziile au fost că efectele negative ale telefonului au o influență mai mare în viața tinerilor, față de beneficiile sale, iar nevoia de a avea telefon, în special pentru informare și integrare socială, este necesar să fie discutată în familie.
Având în vedere multitudinea de elemente pline de non-valori prezente în zilele noastre, care atacă viața și sufletul copiilor și tinerilor, și nu numai, cred că un grup precum NIKA, ne ajută să îi cunoaștem pe tineri, cu nevoile și enigmele lor, și, mai apoi, să căutăm să menținem relația lor cu Hristos și Biserica Lui, prin oferirea unui mediu plin de libertate, dragoste și adevăr.
Ana-Maria Savin