Grupul de părtășie „Eva” și descoperirea adevăratei feminități

Revista parohiei Septembrie 28, 2024

Adevărata pandemie a lumii în care trăim este singurătatea. Grupul acesta oferă un prilej de a nu fi singure în căutările, în grijile și în încărcările noastre.

„Eva” este un grup de părtășie pentru femeile din parohiile Talpalari și Sfântul Andrei. Grupul a fost inițiat de Parintele Vladislav în Septembrie 2023, având ca scop împreună-lucrarea spre descoperirea adevăratei feminități, așa cum a creat-o Dumnezeu la început.

Am acceptat provocarea organizării și moderării acestui grup pentru a-mi satisface nevoia de comuniune cu alte femei. Acum, după cele 6 întâlniri care au avut loc, realizez că acest grup a fost chiar lucrarea Maicii Domnului cu mine, în urma rugăciunilor mele de a mă învăța și pe mine feminitatea cea adevărată, așa cum Ea o cunoaște cel mai bine. Așadar, pe lângă satisfacerea nevoii de comuniune, grupul „Eva” mă ajută în lucrarea de regăsire a feminității pierdute cândva în copilărie.

Cele 6 întâlniri au avut ca rezultat două schimbări majore în interiorul meu. În primul rând, am conștientizat că lipsa mea de ascultare față de soț vine din neînțelegerea rostului femeii, așa cum a fost ea creată de Dumnezeu. Astfel, lăsând la o parte vina și înțelegând mai bine modelul inițial al Creației, am putut accepta ascultarea ca pe o acțiune vindecătoare pentru sufletul meu. Rezultatul a fost o îmbunătățire a relației cu soțul meu și o stare de pace.

De asemenea, am înțeles că supunerea femeii nu a lăsat-o Dumnezeu spre împovărarea mea, ci, din contră, spre eliberarea mea. Astfel, după câteva întâlniri pe tema „Crearea Evei”, prin ascultarea cuvântului Părintelui Vladislav și discuții și împărtășiri cu restul Evelor, s-a produs o schimbare a modului cum mă raportez la porunca de „supunere față de bărbat”, efectul fiind un sentiment de ușurare și acceptare a feminității.

Grupul «Eva» m-a ajutat să mă apropii de oamenii din parohie, ceea ce nu credeam că am să pot vreodată … nu vedeam nimic în comun de la distanță și s-a dovedit că avem foarte multe lucruri/emoții în comun. De asemenea, mă îndeamnă la reflecție, introspecție și la dorința de a face schimbări în mine. (Loredana)

AVEM NEVOIE DE COMUNIUNE, NU DOAR DE CONECTARE

În aceste vremuri în care social media și aplicațiile de comunicare au devenit noul model de conectare dintre oameni, studiile arată că din ce în ce mai mulți oameni se simt singuri, neascultați, neînțeleși, cu toate că au sute de contacte online. Dependența de social media are la bază tocmai nevoia noastră de părtășie, pe care aceste platforme de comunicare nu reușesc să o satisfacă. Din contră, în urma folosirii lor, rămânem lipsiți de energie și cu un sentiment de singurătate.

Grupurile de părtășie, precum „Eva”, adresează tocmai această nevoie a noastră de comuniune, de a ne simți ascultate, înțelese, iubite și susținute în problemele noastre.

„Adevărata pandemie a lumii în care trăim este singurătatea. Grupul acesta oferă un prilej de a nu fi singure în căutările, în grijile și în încărcările noastre. Diversitatea grupului (ca vârste și experiențe de viață) nuanțează discuțiile noastre, și ajută la a privi o aceeași provocare din perspective diferite. În cadrul grupului mă simt văzută, aud și primesc altfel sfaturile delicate venite din experiența/durerea femeilor care au trecut prin ceva similar. Creștem împreună, ne apropiem, și într-o oarecare măsură ne purtăm una pe alta în inimă.”​ (Elena)

„Această întâlnire e un dar pentru mine. E o bucurie să pot împărtăși cu alte femei experiențele mele, să știu că nu sunt singură.” (Raluca-Elena)

PĂRTĂȘIA ARE NEVOIE DE PRINCIPII ȘI STRUCTURĂ

Încă de la început, grupul a fost creat cu principii clare, care au ca scop asigurarea unui spațiu de încredere și empatie, care să ne ajute să creștem și să ne vindecăm împreună.

Astfel, întâlnirile noastre se ghidează după trei reguli:

  1. Ne raportăm mereu de Cuvântul Scripturii și al Sfinților Părinți.
  2. Ne abținem de la sfaturi necerute, păreri personale, judecată, învinuire.
  3. Stimulăm vindecarea în celălalt, prin ascultare activă, empatie, bunătate, iertare, iubire.

Întâlnirile au loc joia o dată la două săptămâni și durează între 1,5 și 2 ore. O dată la 3 întâlniri, Părintele Vladislav este cu noi, clarificând împreună întrebările care apar pe parcursul întâlnirilor și punând baza pentru următoarele întâlniri. Tema cu care am început acest grup și pe care am lucrat-o până acum este „Facerea Evei” și înțelegerea feminității așa cum a creat-o Dumnezeu.

Fiecare întâlnire începe cu rugăciune, continuă cu conectarea prin împărtășirea de experiențe și provocări și se finalizează cu rugăciune către Maica Domnului, care este împreună cu noi și ne ajută. Adeseori, când o Evă din grup împărtășește o provocare cu care se confruntă, simțim cum greutatea problemei se dizolvă în iubirea Ei. Pe viitor, ne dorim să introducem și discuții pe diferite teme/cărți/filme, prezentări și ateliere practice în stil șezătoare.

Mă bucur mult pentru șansa de a participa la întâlnirile grupului Eva. De fiecare dată trăiesc conștientizări despre mine ca femeie și ca om care mă ajută în demersul de a mă cunoaște și a-L cunoaște pe Dumnezeu. Se dau straturi false sau construite ca scuturi de apărare la o parte și mă întâlnesc cu mine cea adevărată, cu frumosul și urâtul din mine, și asta mă ajută să fiu mai onestă în relația mea cu Dumnezeu. Mulțumesc mult! (o participantă la grupul Eva)

„Nu știam la ce să mă aștept de la aceste întâlniri, știam doar că este o întâlnire a femeilor de la biserică. A doua întâlnire a fost mult mai dinamică decât prima la care eu am participat. Un cuvânt cu care aș putea descrie aceste întâlniri este "destăinuire", am întâlnit multe povești și multe stiluri de viață, m-au făcut să analizez pașii pe care îi am de făcut, mai ales că mă gândesc să încep o viață de familie.” (Gabriela)

VINDECARE PROBLEMELOR PRIN ÎMPĂRTĂȘIREA PROBLEMELOR

Un aspect important al grupului de părtășie, pe lângă rugăciune, este împărtășirea, cu sinceritate, a problemelor și experiențelor personale. Aceasta este o acțiune cu potențial vindecător pentru toți participanții grupului. În primul rând, cea care se destăinuie cu sinceritate simte că nu este singură, că este ascultată și înțeleasă și primește alinare și răspuns la problema ei (pe loc sau în următoarele zile). În al doilea rând, cele care ascultă cu empatie și au aceeași provocare, simt cum „problema mea” devine „problema noastră”. Astfel, prin împărtășirea problemelor, ajungem să-i simțim mai ușor pe ceilalți ca fiind frații noștri.

După cum spunea Pr. Nicolae Saharov în timpul vizitei în parohia noastră, „atunci când problema mea devine problemă universală, îi voi vedea pe ceilalți ca frații și surorile mele, dobândind astfel Universalitatea/Unimea”.

Întâlnirile în care a fost prezent Părintele m au ajutat să conștientizez mai bine care este esența mea ca femeie și cum să o desfășor în relație cu ceilalți. Întâlnirile între surori au avut două înrâuriri practice. Pe de-o parte, durerile și neputințele mărturisite și-au găsit în zilele ce au urmat alinarea și vindecarea. Pe de altă parte, am trăit niște sentimente foarte frumoase față de fiecare Evă în parte: dragoste, compasiune, dorința de a mă ruga pentru ea, înțelegerea realității cu care se confruntă, atribute specifice femeii, dar pe care adesea le trec cu vederea în zbuciumul fiecărei zile. (Andreea-Mihaela)

Fiecare femeie din grupul Eva are o grădină interioară de virtuți și calități unice. Într-o societate modernă în care superficialitatea adesea dictează standardele de frumusețe este timpul sa ne întoarcem către înțelegerea profundă a frumuseții interioare. Ascultarea de duhovnic sau de soț, maternitatea și iubirea sunt adevăratele valori ale unei femei iar acestea ar trebui să strălucească în viața de zi cu zi. (Raluca)

Raluca Afloarei,
Moderator grup Eva

Citește alte articole despre: feminitate, comuniune, vindecare