„Nu în suferință, ci tot timpul în acțiune”

Revista parohiei Mai 30, 2018

Atunci când vorbim de singurătate ne gândim, de cele mai multe ori, la singurătatea cauzată de dispariția unei persoane dragi, la singurătatea voită de către unii prin alegerea drumului celibatului sau al călugăriei, la singurătatea „necăutată”, dar trăită de unii tineri pemtru că nu și-au găsit încă omul alături de care să se poată mântui. Dar există și o altfel de singurătate, cea a persoanelor fără adăpost. Pe raza Parohiei Talpalari, nu departe de centrul Iașului, se află unul dintre „punctele de lucru” ale Fundației „Un Coup de Main d'Emmaus” Iași, care și-a propus să lupte, dacă se poate spune așa, cu acest tip de singurătate.

Fundatia „Un Coup de Main d’Emmaus”  este  o fundaţie romaneasca care are ca beneficiari P.A.F.A. (persoane adulte fără adapost), mai ales tineri care au fost în centrele de plasament.

Scopul nostru este  redarea demnității personale și incluziunea socială a acelor persoane excluse social. Întrucât nu suntem de acord cu viața fără demnitate,  noi oferim un cadru prin care acești oameni învață să  muncească pentru a avea o viață decentă și, totodată, pot ajuta alte persoane care au fost în aceeași situație ca a lor.

Totul a început în 1997, odată cu vizita unui grup de oameni cu suflet din Franța, curioși și doritori să cunoască situația copiilor din orfelinate (în urma reportajelor difuzate de televiziunile din întreaga Europă), a tinerilor care trăiau în stradă (în perioada post-orfelinat sau după împlinirea vârstei de 18 ani), precum și a persoanelor fără adăpost. În anul 2000 a fost deschis primul centru rezidențial Emmaus, în care au fost primiți primii beneficiari.

De la înființarea Fundației până în prezent am însoțit peste 120 de tineri din stradă în cadrul celor două centre rezidențiale și am sprijinit constant sau sporadic, în cadrul proiectelor noastre, peste 450 persoane /familii defavorizate pe an.

Având în vedere carențele mari în educația tinerilor beneficiari din cauza prea puținelor cunoștinte și deprinderi asimilate în Centrele de Plasament sau în stradă, activitățile serviciului nostru sunt  PARTICIPATIVE. Astfel, tinerii învață exersând o activitate prin care mențin, îmbunătățesc propriile condiții de trai și își formează deprinderi de auto-gospodărire și auto–gestionare a propriilor resurse necesare unei vieți normale, în comunitate.

Grupul țintă al Fundației noastre este constituit din persoane adulte fără adăpost, mai ales tineri care au trecut prin diferite forme de instituționalizare. De aceea, încercăm să identificăm activități formativ-educative ce vizează concret capacitatea și abilitățile personale ale fiecărui beneficiar.

Tinerii proveniți din centrele de plasament, în cea mai mare parte,  nu au o educație a muncii și nici un comportament adecvat în relațiile sociale, astfel că, cel mai adesea primesc injurii, sunt exploatați sau marginalizați. Aceste reacții sunt provocate, parțial, de comportamentele lor neadecvate, dar și de mediul în care au trăit până acum, precum și de educația pe care instituțiile de stat le-au oferit-o, în lipsa părinților.

Centrele de plasament, știm cu toții, au fost neadecvate scopului propus, iar astăzi, din nefericire, întâlnim în jurul nostru „victimele” lor. Cea mai mare parte din tinerii pe care îi sprijinim provin tocmai din aceste centre. Fără a avea o calificare sau cu o precară pregătire în școlile profesionale, ei nu cunosc deloc meserie. Carențele sunt grave și este sarcina noastră – a societății civile – a-i sprijini, dacă dorim o incluziune socială reală și cât mai bine adaptată.

Proiectele noastre vizează, mai ales, educația tinerilor (comportamentală, socială, culturală) și orientarea profesională / învățarea unei meserii. Printre obiectivele primordiale ale Fundației se numără și acela de a avea propriile resurse financiare, provenind dintr-o activitate economică. Aceste activități lucrative au atât rol economic, cât și rol formativ.

Seviciile sociale ale Fundației Emmaus  dau valoare acelor persoane cărora puțini oameni le dau o șansă. Experiența noastra de 14 ani în România și șase decenii în Europa confirmă că putem valoriza ceea ce societatea exclude – P.A.F.A..

Ne puteți găsi la: Un Coup de Main d’Emmaus – Iași: Str. Costachi Negruzzi, nr. 15, Iași; http://emmaus.ro/; tel.: 0232215926, email: emmausiasi.ro@gmail.com.

„A trăi înseamnă să înveți să iubești”, Abbe Pierre – fondatorul Emmaus în întreaga lume

 

Laurențiu BOITAN,

asistent social Fundația Un Coup de Main d’Emmaus Iași

Articol publicat în nr. 2, anul 2 al revistei parohiale Vino și vezi

Citește alte articole despre: revista, suferință, acțiune, Un Coup de Main d’Emmaus