Anul trecut, la Editura DOXOLOGIA a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, a văzut lumina tiparului o carte de excepție, o carte care va fi cu siguranță nu doar pe placul copiilor, ci și al părinților: „Sfânta Evanghelie pe înțelesul copiilor”.
Textul Sfintei Scripturi a fost adaptat pentru a fi cât mai accesibil copiilor, iar imaginile din „Sfânta Evanghelie pe înțelesul copiilor” sunt realizate exclusiv manual și la scară identică cu cele tipărite. S-a folosit la realizarea acestei cărți o tehnică, o artă chiar, rafinată, cea a manuscrisului miniat, după modelul „Tetraevangheliarului de la Neamțu” al lui Gavriil Uric, apărut în 1429. Gabriel Poenaru și Dionis Spătaru sunt cei care au reintrodus în spațiul editorial românesc de după ’89 ideea de ilustrații asemănătoare manuscrisului miniat, asfel încercând să atragă atenția asupra faptului că această tehnică este pe cale de dispariție. Cei doi artiști sunt cei care au încercat și au reușit ca în 176 de pagini să adapteze textul celor patru Evanghelii și să îl ilustreze într-un mod unic, astfel încât copiii să poată pătrunde tainele vieții Domnului nostru Iisus Hristos.
„Sfânta Evanghelie pe înţelesul copiilor”, împreună cu alte cărţi ilustrate de Gabriel Poenaru şi Dionis Spătaru, primii care au reintrodus în spaţiul editorial românesc de după 1989 ideea de ilustraţie asemănătoare cu manuscrisul miniat, face parte dintr-un proiect mai amplu, ce-şi propune o reîntoarcere spre valorile de bază ale ilustraţiei de carte care, chiar dacă a păstrat anumite similitudini cu cele ale manuscrisului miniat, au pierdut foarte mult din bogăţia imagistică a acestuia, simplificând excesiv mesajul plastic care însoţeşte textul scris al unei cărţi, fie el text religios, basm, poveste sau povestire.
Legat de acest proiect, Cătălin Jeckel, directorul Editurii DOXOLOGIA, preciza că: „Bătălia pentru sufletul copilului se dă pe tărâmul copilăriei. Ca să câștigi sufletul copilului și să-l crești precum o floare, să fie frumos și în cele din urmă să se mântuiască trebuie să lucrezi cu el încă din fragedă pruncie. Ce-i oferi copilului? Mântuitorul spunea «Lăsați copii să vină la mine și nu-i opriți, că a unora ca aceștia este împărăția cerurilor». Editura noastră încearcă să pună în practică acest îndemn al Mântuitorului. Cum putem noi ca editură să lăsăm copiii să ajungă la Hristos? Prin cărți. Alt mijloc deocamdată nu avem, iar această Evanghelie pe înțelesul copiilor este o poartă pe care noi o deschidem copiilor, pentru a ajunge la o întâlnire directă cu Mântuitorul”.
Recomand, de data aceasta, o carte de suflet, o carte-manual, o carte care va deschide porțile inimilor copiilor și adulților deopotrivă, o carte care poate ține familia reunită în jurul ei într-o zi de duminică.
Ioana STOIAN
Articol publicat în nr. 1, anul 2 al revistei parohiale Vino și vezi