Sănătate prin alimentație

Revista parohiei Ianuarie 24, 2018

Sănătatea – spune doctorul Pavel Chirilă – este un dar. Este darul lui Dumnezeu, este o lucrare a proniei divine. Vindecarea este un proces continuu, nu de o zi, de o lună sau de un an. Instrumentul nostru este trupul acesta din carne şi oase, iar sufletul este cel ce cu ajutorul voinţei poate căpăta puterea de a se menţine într-o stare continuă de vindecare sau, după caz, participă activ, conştient la redobândirea acesteia în momentul apariţiei unui incident nedorit.

Despre tipurile de alimentaţie

  • alimentaţia carnivoră – în cadrul ei se consumă predominant carne. Eschimoşii fac parte din această categorie. Acest tip de alimentaţie aduce un exces de proteine şi grăsimi cu efecte negative pentru sănătate, de exemplu: excesul de acid uric şi de colesterol, putrefacţie intestinală şi un risc crescut de boli cardiace ischemice (infarct, anghină pectorală) şi de cancer;
  • alimentaţia omnivoră – în cadrul ei se consumă atât produse de origine animală, cât şi de origine vegetală, în proporţii diferite, în funcţie de fiecare persoană;
  • alimentaţia ovo-lacto-vegetariană – în cadrul acesteia, dintre produsele animale, se evită carnea;
  • alimentaţia lacto-vegetariană – în cadrul ei, carnea şi ouăle sunt evitate în alimentație;
  • alimentaţia vegetariană – în cadrul ei se consumă doar alimente de origine vegetală, excluzându-se carnea, ouăle şi produsele  lactate;
  • alimentaţia vegană – nu se consumă absolut niciun produs de origine animală (nici mierea de albine) şi nu se folosesc niciun fel de obiecte confecţionate din piele sau blană de animale. Veganismul este mai degrabă un curent filozofic decât un mod de alimentaţie.

Importanţa şi avantajele alimentaţiei vegetariene

De ce este importantă? Pentru că în alimentaţia vegetariană se consumă o mare varietate de produse integrale, neprocesate, nerafinate şi corespunzător pregătite şi ingerate ca hrană, furnizând astfel toţi nutrienţii necesari şi în cantitatea necesară, cu o singură excepţie, vitamina B12 care trebuie suplimentată în dietele strict vegetariene.

Ştiaţi că la fiecare 35 de zile, pielea se reface? Ficatul, în aproximativ o lună. Corpul îşi reface toate celulele pe baza a ce mănânci. De asta se zice că “eşti ceea ce mănânci”. De aceea, a avea puterea de abţinere de la alimentele care fac rău sau care nu aduc nici un aport de nutrienți necesari corpului omenesc, este un semn de sănătate.

Vă ofer, ca dar de Crăciun, o reţetă delicioasă, vegetariană, găsită în cartea „Nu hrăni cancerul”, scrisă de doctorul Pavel Chirilă.

Ciocolată crudă

Ingrediente şi mod de preparare: 1 avocado bine copt pasat bine cu furculiţa sau blenderul manual până capătă consistenţa de smântănă. Se adaugă peste el 2-3 linguri de miere cremoasă sau cristalizată, 2-3 linguri pudură de roşcove, 1 lingură de nuci crude măcinate (sau amestec de diferite nuci crude), o lingură de făină de fulgi de ovăz sau de cereale integrale (fulgii de cereale se macină şi astfel se obţine făina) şi stafide după gust. Se amestecă bine toate ingredientele, se pune compoziţia în 2 pahare şi se presară deasupra nuci măcinate şi bucăţele de fructe de sezon.

Se poate servi alături de un fruct acrişor (măr creţesc, kiwi, mandarină, portocală, căpşuni sau afine).

(în numărul următor: despre ingrediente folosite mai puţin cunoscute și avantajele alimentaţiei vegetariene)

Alexandra Chelariu

Articol publicat în nr. 1, anul 1 al revistei parohiale Vino și vezi

Citește alte articole despre: alimentație, sănătate