Sănătate prin alimentație (II)

Revista parohiei Martie 23, 2018

continuare din numărul anterior

Avantajele alimentaţiei vegetariene:

Alimentaţia vegetariană presupune:

  • aport de proteine de cea mai bună calitate – proteinele din leguminoase (fasole, soia, mazăre, linte, năut, bob), pseudocereale (quinoua, amaranth, hrişcă, mei), sunt foarte bine asimilate şi folosite de organism;
  • aport de grăsimi de cea mai bună calitate (grăsimi nesaturate din măsline, avocado, nuci, alune, seminţe);
  • lipsa completă a colesterolului (alimentele de origine vegetală nu conţin colesterol), corpul îşi poate asigura din resurse proprii necesarul de colesterol cu condiţia expunerii zilnic la soare a pielii timp de 15 minute;
  • lipsa grăsimilor saturate (cu excepţia uleiului de palmier şi de cocos dar care, în lipsa colesterolului alimentar, nu sunt dăunatoare)
  • aport crescut de vitamine şi de minerale – din fructe şi legume, leguminoase, cereale;
  • aport de glucide de calitate superioară – din cereale şi produse pe bază de cereale, şi din fructe, leguminoase;
  • aport crescut de fibre alimentare – nutrienţii cu efecte deosebite, în special în eliminarea toxinelor din organism, prezente în legume, fructe, leguminoase şi cereale;
  • prezența în cantitate mare a compuşilor fotochimici, substanţe folosite de corpul omenesc în lupta împotriva bolilor.

Un ingredient minunat dar mai puţin cunoscut: pudra de roşcove

Se poate spune cu certitudine despre roşcove că este una dintre cele mai bune surse de proteine vegetale şi are calitatea de a fi un aliment non-alergen. Consumul de roşcove, în mod regulat în cantităţi mici, este o sursă de beneficii pentru sănătate, aceasta fiind renumită pentru capacitatea de a regla procesul de digestie, având, mai mult, calităţi natural anti-alergice. Este un antiseptic şi un anti-bacterian foarte eficient.

Într-o lingură de pudră de roşcove sunt 7,1 grame de carbohidrați şi 3,2 grame de fibre alimentare − adică 13 % din valoarea zilnică de fibre. O lingură de pudră mai conţine şi 3,9 grame de zahăr şi 0,4 grame de proteine − respectiv 1%  din cantitatea zilnică necesară.

Roşcovele sunt foarte bogate în riboflavină, niacină şi vitamina B6, conţinând într-o lingură circa 10% din doza zilnică. În schimb roşcovele nu conţin vitamina A şi nici vitamina C. O lingură de pudră de roşcove aduce 3% din doza zilnică de calciu şi 2% din doza zilnică de cupru şi potasiu. Mai conţine fier, magneziu şi fosfor.

Deosebit este că pudra de roşcove se poate introduce în alimentaţia copiilor mici încă de la şase luni, fiind şi un excelent înlocuitor pentru cei care nu tolerează pudra de cacao.

Alexandra CHELARIU

Articol publicat în nr. 1, anul 2 al revistei parohiale Vino și vezi