Odată cu pășirea în anul 2017, ne-am gândit că este un bun prilej să începem o nouă lucrare în biserica noastră.
Cu binecuvântarea Părintelui Constantin Sturzu și a Părintelui Vladislav Nedelcu am început un grup de studiu biblic. Ideea a pornit de la un articol scris de Pr. Andrew Stephen Damick, intitulat „14 hotărâri de Anul Nou pentru creștinii-ortodoși”.
Scopul grupului este atât inițierea în tainele Scripturii, cât și cunoașterea reciprocă și unitatea dintre noi. Cuvintele Domnului sunt duh și sunt viață (Ioan 6,63), de aceea considerăm importantă citirea atât a Vechiului cât și a Noului Testament.
Așa cum spunea Maica Siluana, „Vechiul Testament este Sfânta Scriptură. Vorbește despre Domnul, despre Hristos și despre mine așa cum mi-ar fi vorbit dacă eram pe vremea lui Avraam sau a lui Matusalem. Consider că este un fapt de igienă duhovnicească elementară să cunoști și să citești Vechiul Testament. Fără prea multă exegeză, ci pur și simplu să ne vorbească nouă Dumnezeu despre istoria neamului nostru. (…) Noi credem că Mântuitorul este Dumnezeu adevărat, Dumnezeul lui Avraam și a lui Iacob. Vechiul Testament vorbește tocmai despre El și felul în care ni-l deschide nouă Duhul Sfânt”.
Credința noastră „nu se mai hrănește din izvoarele Sfintei Scripturi, care pentru Părinții Bisericii, a constituit izvorul credinței. Trebuie să învățăm din nou cum să intrăm în lumea revelată de Scriptură și cum să trăim în ea”[1]. Cunoaşterea Vechiului Testament se impune atât prin bogăția temelor îndeosebi morale care se pot desprinde, dar mai ales în perspectiva înţelegerii unitare a Sfintei Scripturi[2]. Pe de altă parte, Sfânta Scriptură este mai mult decât o colecţie de cărţi istorice şi profetice, ea este un izvor al formării cultului bisericesc şi al organizării vieţii bisericeşti. În jurul citirii din cărţile profetice şi din învăţăturile Apostolilor se organizează atât cultul public, cât şi viaţa bisericească din primele veacuri.[3]
Mulțumim părinților slujitori pentru sprijinul acordat şi, în mod special invitaților, doctori în Teologia biblică și profesori de Vechiul Testament de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași care s-au alăturat discuțiilor și au acceptat să fie „coloană vertebrală”. De asemenea, mulțumim voluntarilor care ajută pentru tipărirea comentariilor sfinților părinți pe care le distribuim săptămânal.
Suntem la început de drum, dar nădăjduim ca această lucrare să fie una roditoare și ziditoare de suflet, care să ne conducă către Hristos.
Victor-Emanuel Sterpu
[1] Alexander Schmemann – „Postul Mare. Paşi spre Înviere”, pag. 11
[2] Pr. Dumitru Belu, „Vechiul Testament ca izvor omiletic”, în Mitropolia Ardealului, II (1957), 11-12, p. 885, apud. Pr. Adrian Ivan, Pr. Nicusor Beldiman (Pr. Vasile Gordon - coord.) – „Omiletica”, editura Basilica, pag. 76
[3] Pr. Adrian Ivan, Pr. Nicusor Beldiman (Pr. Vasile Gordon - coord.) – „Omiletica”, editura Basilica, pag. 76