Dragi enoriași ai parohiei noastre,

Revista parohiei Septembrie 14, 2018

Mă bucur că și prin intermediul revistei noastre vă putem transmite gândurile și cuvintele noastre. Am nădejdea tare că sunteți bine, mângâiați de harul lui Dumnezeu și de bucuria de a fi. Sunt și momente când bucuria și nădejdea ne lipsesc și atunci, parcă fără să vrem, coborâm în suferință și non-sens. Iar din acel moment căutăm să ieșim la lumină și mulțumire pentru tot și pentru toate.

Noi, slujitorii lui Hristos și, de asemenea, slujitorii frățiilor voastre, avem mereu gândul la starea sufletească în care vă aflați. Nu avem doar o datorie și obligație, ci mai mult o grijă și un drag pentru a vă găsi liniștiți și încrezători în ceea ce toți căutăm – fericirea și viața veșnică. Iar acestă grijă ne face să vă pomenim pe cât mai mulți în fața Sfântului Altar, cerând peste întreaga parohie harul și dragostea Domnului.  Dumnezeu are dragoste pentru toată făptura, dar mai ales pentru noi oamenii.

Cu nădejde caut la Domnul ca această dragoste să se verse și peste casele și familiile dumneavoastră.

Vă simțim, vă vedem, vă știm și pe cei care ajungeți la Dumnezeiasca Liturghie și pe cei pe care-i întâlnim în mersul nostru prin parohie, chiar și pe cei care nu vor să fie parte activă din comunitatea parohială. Doresc din inimă ca toți să-L cunoașteți pe Dumnezeu – așa cum se ruga, cu durere, Sfântul Cuvios Siluan Athonitul, un ocrotitor al parohiei noastre.

Cu nefățarnică dorință dorim să fim uniți, împreună să ne lipim inima și mintea de Dumnezeul nostru și așa să devenim Una – Trupul și Biserica Lui. Anul acesta toți vorbim de 100 de ani de la măreața întregire a României celei Mari, la 1918. În aceste momente unii se revoltă, alții se bucură, poate sunt unii și indiferenți… Gândul nostru este să ne (re)unim nu doar într-o singură țară, ci măcar într-o parohie, în familia noastră, iar tot ceea ce ne dezbină să lăsăm la o parte.

Pentru a vă chema, discret și liniștit, la a fi împreună și toți cu Hristos Domnul, vă oferim un cadru și în biserica noastră, cu același scop: de a împlini dorul și dragostea noastră de a fi aproape, uniți, susținuți în duh și bucuros mulțumind pentru toate. Sunt lucrări frumoase în biserică pentru toate vârstele și voi aminti aici câteva, nu pentru a ne fățărnici, lăudându-ne unii pe alții, ci pentru a vă chema prin cuvântul mângâietor și vindecător al Domnului: „Veniți la Mine (…) și Eu vă voi odihni pe voi” (Matei 11, 28).

În prima duminică din fiecare lună ne întâlnim pentru a învăța tainele credinței noastre, la ora 18.00. Vorbim, învățăm împreună și ne adâncim în cunoașterea tezaurului credinței noastre ortodoxe. Până acum am vorbit despre Biserică, despre Sfânta Treime, despre sfinții îngeri. Urmează și alte teme care să ne ajute să înțelegem cum să credem pentru a iubi.

În a doua și a patra săptămână din lună, în zi de vineri, copiii parohiei participă la activitatea dedicată lor: „În tinda bisericii”. Dacă aveți copii, îi puteți aduce la atelierele noastre, care îi vor ajuta să crească frumos și blând.

Pe adolescenți sau pe tineri avem bucuria de a-i invita la grupul nostru de tineri din biserică. Vor fi întâlniri periodice pentru cunoaștere, unire, deschidere, împrietenire. Întâlnirile, ca și celelalte activități, vor fi anunțate după Liturghia de duminică, la avizierul bisericii și pe site-ul talpalari.mmb.ro.

Pentru mămicile dornice de dialog și împreună părtășie sufletească avem „Clubul mămicilor”, în fiecare zi de joi. Mai multe detalii puteți obține la numărul de telefon afișat mai jos.

Dacă sunteți căsătoriți și aveți nevoie de un mediu binevoitor pentru dialog și sprijin în relație, vă invităm la atelierele noastre pentru familiști sau pentru cei care doresc să întemeieze o familie (detalii găsiți în articolul dnei preotese Cristina Sturzu, din paginile 6-7).

Iar celelalte activități (pelerinaje, conferințe, întâlniri) și programul săptămânal al slujbelor (mai ales Dumnezeiasca Liturghie și spovedania) sunt afișate la avizierul și pe site-ul bisericii.

Ne bucurăm că suntem în preajma d-voastră și că Domnul ne-a adus să slujim în această „țarină”, ca toți să ne hrănim din teascul cel cu belșug de har. Recunoaștem că am și greșit, cunoaștem așteptările pe care le aveți de la noi, preoții, cunoaștem dorința dumneavoastră ca toate în biserică să strălucească – și pereții, și curtea –, iar activitățile sociale și culturale să curgă neîncetat. Și așa ar trebui să fie. Dar fiți îngăduitori și sprijiniți-ne în acest sens. Cu ajutorul Domnului, prin iubire și prin deschidere, rugându-vă pentru noi, ne veți ajuta să fim slujitori mai buni, mai vrednici, pe măsura nevoilor și așteptărilor pe care le aveți de la noi.

Cu dragoste și recunoștință,

Preot Vladislav Nedelcu

Articol publicat în nr. 1, anul 6 al revistei parohiale Vino și vezi