Emoțiile și chimia lor

Revista parohiei Iunie 22, 2018

Legătura dintre minte și corp este mult mai puternică decât ne-o imaginăm. Gândurile și emoțiile pot stimula producerea anumitor substanțe care pot influența sănătatea fizică. Tristeţea, frica, mânia, dezgustul, dar și bucuria sau surpriza sunt tot atâtea emoții care au un impact direct asupra noastră. Dacă e să ne oprim doar asupra emoțiilor negative, negestionate corect, pot determina apariția unor probleme de sănătate precum hipertensiune sau indigestie.

Este necesar deci, să învățăm să recunoaștem acest tip de emoții pentru a le putea controla și a nu le permite să ne afecteze. În plus, emoțiile negative care ne copleșesc la un moment dat au consecințe și asupra comportamentului nostru, inclusiv asupra relațiilor cu cei din jur. Astfel, mânia slăbește ficatul în mod semnificativ; traumele interioare, dezamăgirile afectează rinichii și inima; frica, asemenea traumei interioare, slăbește rinichii; anxietatea are un impact major asupra stomacului, generând dureri severe, afectând și splina; tristețea, durerea sufletească afectează plămânii cu dificultăți de respirație – atunci când suntem triști organismul obosește mult mai ușor; stresul slăbește creierul și inima. În zilele noastre, evitarea stresului este o misiune aproape imposibilă, totuși, nu este cazul să ne stresăm pentru fiecare lucru nesemnificativ.

Substanțele care ne dictează stările

Este vorba despre neurotransmițători, substanțe care transmit informații între neuroni și care au impact serios asupra emoțiilor. Secretați în cantități insuficiente sau în cantitați prea mari, neurotransmițătorii dau dezechilibre în organism care, în timp, induc afecțiuni importante.

Oxitocina este un hormon care determina contracțiile din timpul nașterii. Un studiu realizat la Universitatea de Medicină din Amsterdam (Olanda), condus de psihologul Carsten De Dreu a relevat faptul că persoanele cu o cantitatea mare de oxitocină în organism au un comportament protectiv pentru propriul grup și agresiv față de oponenți. Mai mult, oamenii de știință au monitorizat nivelul de oxitocină al persoanelor implicate într-o relație și pe cel al unor persoane singure. Rezultatele au indicat că nivelul de oxitocină este crescut când ne îndrăgostim și când trăim iubirea la intensitate maximă. Același studiu a relevat faptul că, sintetizând cantități mari de oxitocină timp de șase luni, nu pentru o perioada mai scurtă de timp, atunci relația de cuplu are șanse mari să dureze.

Expresia „a fi dependent de adrenalină” este asociată celor care adoră senzațiile tari. Ei bine, adrenalina este cea care intensifică bătăile inimii – crește ritmul cardiac – în timpul unei activități stimulante. Tot adrenalina, secretată în exces, dă agitație, tulburări de somn și stări de anxietate. În situația în care simțim pericol, nivelul de adrenalină crește, ceea ce ne face să acționăm instinctiv, să ne folosim la maximum reflexele, ne crește rezistența la efort și rezistența la durere. Toate aceste modificări produse de adrenalină cresc șansele de supraviețuire atunci când suntem în pericol.

De ce ne simțim bine mergând în același locuri și făcând aceleași lucruri care în alte momente ne făceau fericiți? Savanții au gasit răspunsul. Este vorba despre sinteza de dopamină și de serotonină, neurotransmițători care ne influențează starea de spirit. Dopamina este implicată în controlul emoțiilor dar, având o acțiune complexă în organism, este implicată și în controlul mișcării. Datorită serotoninei simțim plăcerea, precum și stările de satisfacție și de mulțumire. Pe de alta parte, serotonina are un rol important în reglarea dispoziției și este implicată și în controlul agresivității. De exemplu, dacă nu mâncăm și scade cantitatea de aminoacizi din care se poate sintetiza serotonina, ne crește nervozitatea, iar acesta este doar un exemplu. Deficitul de serotonină este asociat cu afecțiuni specifice omului modern precum depresia, supraponderabilitatea și obezitatea, durerile musculare, frecventele dureri de cap, iritabilitatea, anxietatea, bulimia, narcolepsia, insomnia. Un studiu realizat în Statele Unite, prezentat la al șaselea Congres Internațional de Neuroendocrinologie de la Pittsburgh a arătat că persoanele cu tulburari psihice care au comportament violent și persoanele încarcerate pentru crimă, prezintă deficit de serotonină.

Vrem, nu vrem, emoțiile ne influențează pe toți. De aceea, identificarea emoțiilor negative permite un mai bun control al lor. Iar aceasta este esențial pentru a le împiedica să aibă un impact nefavorabil asupra sănătății. Din fericire, stă în puterile noastre să vedem părțile bune sau, dimpotrivă, pe cele rele ale lucrurilor. Alegerea ne aparține. Ceea ce simțim este determinat de ceea ce alegem să vedem. În consecință, nu greșim prea mult dacă spunem că stă în puterea noastră să împiedicăm instalarea bolilor în organismul nostru.

Sursa: http://www.sfatulmedicului.ro/Suplimente-nutritive/totul-este-chimie-iata-substantele-care-ne-dicteaza-starile_10951

Daniela IVANOV

Articol publicat în nr. 2, anul 2 al revistei parohiale Vino și vezi

Citește alte articole despre: emotii, Revista parohiei, dopamină, serotonina, chimie