Dumnezeiasca Liturghie este rugăciunea, locul și timpul în care parohia se unește, devine vie, transparentă, se încarcă cu har și este mai puternică.
· Este esențial să existe un program de spovedanie, iar în biserica noastră avem program săptămânal de spovedanie. Avem nevoie de spovedanie pentru a ne cunoaște mai bine și a ști la ce anume este nevoie să lucrăm în devenirea noastră omenească și duhovnicească. Informații despre programul zilelor de spovedanie le veți afla mereu la afișierul bisericii noastre, pe site-ul nostru (talpalari.mmb.ro) sau pe pagina de Facebook (Biserica „Naşterea Maicii Domnului” - Talpalari, Iaşi). Dacă sunt persoane care nu se pot deplasa la biserică, vă rugăm să ne contactați pentru a veni acasă la dumneavoastră. NU trebuie să așteptați postul pentru a vă spovedi, căutați să aveți o legătură-sfătuire cu preotul, cu timp și fără timp, în orice clipă a anului.
· Dumnezeiasca Liturghie este rugăciunea, locul și timpul în care parohia se unește, devine vie, transparentă, se încarcă cu har și este mai puternică. În parohia noastră slujim, cu mila Domnului, patru Sfinte Liturghii săptămânal (în afara Postului Mare, perioadă în care ora slujbei este diferită), în zilele de marți și joi între orele 6.30 – 8.00, vineri spre sâmbătă între 23.00 și 02.00, și duminica între 9.30 și 12.00 (vara între orele 8.30-11.00). Scopul Sfintei Liturghii este împărtășirea cu Trupul și Sângele lui Hristos.
· Agapa (masa frățească de iubire) este întâlnirea celor care doresc să simtă și să vadă ce este parohia nu doar prin rugăciune, ci chiar față către față, vorbind, auzind, ascultând și deschizând inima pentru celălalt. Agapa este un exercițiu de schimbare și reflecție. Aici se gustă câte ceva din cele aduse de credincioși, se vorbește, se ascultă și se învață mereu ceva nou. Vă invităm pe toți cei din parohie.
· Una dintre multele slujbe ale Bisericii Ortodoxe este cea a Sfințirii Apei. O slujbă de sfințire, adică de izgonire a duhurilor viclene din casele noastre și de curățire prin har a apei pe care s-o bem cu credință. În acest sens vă recomandăm următoarele:
Materiale necesare pentru Agheasmă și sfințirea casei
- cățuie (suport pentru aprins cărbunele);
- cărbune;
- tămâie;
- o lumânare;
- icoană pe masa unde se face sfințirea apei;
- un vas cu apă;
- busuioc;
- pomelnic cu membrii familiei.
Pentru slujba sfințirii casei mai este necesar:
- un pahar cu puțin ulei;
- un betișor de unică folosință.
Vă rugăm să anunțați slujba de sfințire cu 7 zile înainte, pentru a o programa în bună rânduială.
Slujba de Sfințire a apei după rânduiala Bisericii se poate săvârși în prima zi a fiecărei luni sau când va dori cel care solicită.
Nu ezitați să vorbiți și cu vecinii de pe scara blocului, care vor putea beneficia şi ei de slujba sfeştaniei, împreună cu dumneavoastră.
· În fiecare lună (conform programului actual, în prima vineri din lună) se săvârșește Taina Sfântului Maslu cu șapte preoți. Este o slujbă minunată, care se face și la casa bolnavului, dar și în biserică. Rugăciunile acestei slujbe sunt pentru vindecarea bolilor sufletești (psihice, dependențe) și trupești (somatice). Dacă avem credință, ne putem însănătoși, cu Voia Domnului.
· Rugăciunile legate de nașterea omului se fac în prima, a treia și a opta zi după nașterea pruncului, după rânduiala Bisericii, consemnată în Molitfelnic. Preotul citește rugăciuni prin care sfințește apa pentru mămica pruncului nou-născut, citește rugăciuni pentru întărirea sufletească și trupească a mămicii, și citește rugăciunea pentru punerea numelui în a opta zi. Pentru ca să fie bine rânduite în programul fiecăruia, vă rugăm să anunțați preotul imediat ce naște mămica, pentru a programa ca în a opta zi preotul să poată veni la pruncul născut pentru a săvârși rugăciunile de mai sus.
· În ceea ce priveşte Slujba Înmormântării sau trecerii la Domnul a unui membru al parohiei noastre, recomandăm următoarele:
- Să ne anunțați în cazul în care unul dintre credincioșii parohiei noastre este grav bolnav sau pe moarte, pentru a grăbi spovedania și împărtășirea sa;
- Pentru marele folos pe care-l are sufletul celui adormit, vă sugerăm să rânduiți pe cât este posibil printre rude citirea Psaltirii la locul unde este depus adormitul până la înmormântarea sa.
- În zilele de până la înmormântare preotul este chemat de familie, de regulă după‑amiaza sau seara, pentru a săvârşi „Stâlpii” sau Evangheliile Învierii Domnului. Această slujbă este o rugăciune scurtă pentru sufletul celui răposat, la care se adaugă citirea unor părţi din cele patru Evanghelii.
- Când se constată că un bolnav, aflat în comă, nu poate să-şi dea sufletul, chemați preotul pentru a-i citi slujba de „ieşire cu greu a sufletului”. În cadrul acestei slujbe, care se săvârşeşte la capul bolnavului, preotul se roagă pentru iertarea păcatelor celui aflat pe patul suferinţei şi pentru ca Dumnezeu să-i fie îndurător în „cumpăna cea dreaptă” a sfârşitului, cerându-i despărţirea sufletului de trup.
- După înmormântare se fac pomenirile la 9 zile, 40 de zile, 3, 6 și 9 luni, la 1 an și apoi în fiecare an. Toate aceste slujbe se săvârșesc sâmbăta la biserică sau la cimitir. Pomenirea adormiților se face în fiecare sâmbătă începând cu ora 8.00 la Biserica Talpalari. La aceste slujbe să nu lipsească coliva din grâu, un colac, o sticlă de vin.
· Biserica are o mulțime de rugăciuni de dezlegare pentru toate nevoile omului, pentru exemplificare urmăriți lista de mai jos:
- Rugăciune pentru cei ce sunt în blestem și pe ei înșiși cu jurământ s-au legat;
- Rugăciuni de dezlegare a blestemului;
- Rugăciuni la împăcarea celor învrăjbiți;
- Rugăciuni la toată neputința și boala;
- Rugăciune la boala cea pierzătoare;
- Rugăciuni la lupta cu patima desfrânării (curviei);
- Rugăciune la gândurile de rușine (curvie);
- Rugăciune pentru dureri de cap;
- Rugăciune pentru bolnavul care nu poate dormi;
- Rugăciune pentru casa care este bântuită de duhurile rele;
- Rânduiala care se face pentru cei ce sunt tulburați și supărați de duhurile necurate și la casa supărată de farmece;
- Rugăciune pentru cei ce călătoresc;
- Rugăciune pentru copiii care nu pot lesne învăța;
- Rânduiala la înfierea de copii.
· Programul preotului de parohie este la dispoziția dumneavoastră, cu rugămintea să anunțați din timp ceea ce doriți să solicitați. Acest program este împărțit în două: preotul este prezent mereu la toate slujbele, discuțiile sau alte nevoi în biserică, iar pe de altă parte poate fi chemat cu toată încrederea în vizită prietenească și părintească la casa credincioșilor. Personal, aș dori să vizitez casele dumneavoastră pentru a ne cunoaște și a cuprinde întreaga parohie într-un pomelnic al bisericii, care să fie pomenit cât de des posibil, și pentru a construi o relație de cunoaștere reciprocă. Astfel, dacă dorește cineva să ne invite, cu mult drag, vă putem vizita.
· Săracii din parohiei. Avem o listă a familiilor sărace, dacă doriți să ajutați într-un anumit fel aceste familii, ne puteți contacta și vă putem da informații utile în ce privește nevoile lor concrete. De asemenea, dacă știți alte cazuri, vă rugăm să ne ajutați cu informații despre acestea, pentru a ne mobiliza împreună.
· Pentru că orașul este destul de aglomerat, iar parohia noastră este într-o zonă centrală, vă rugăm să ne anunțați atunci când constatați cazuri care necesită un real ajutor din partea noastră (crize de familie, suferință, singurătate, nevoie de dialog și alte nevoi), pentru ca noi cei din parohie, respectând intimitatea și discreția necesară, să ajutăm cât ne stă în putere.