Oul încondeiat este un simbol cunoscut al Sfintei Sărbători a Învierii Domnului, iar în jurul acestui simbol s-au țesut de-a lungul timpului numeroase semnificații și legende.
Joi, 23 martie 2017, în cadrul unui Atelier de încodeiat ouă organizat la biserica noastră și susținut de doamna Codruța Nicolau de la Asociația Communio am încercat să aflăm mai multe despre semnificația acestei vechi tradiții de Paști.
Întâlnirea a fost organizată în cadrul proiectului „Vin Paștile” a Asociației Communio, care își propune să promoveze tradițiile creștine și cultura spirituală, în contextul Sfintelor Paști. Astfel, în cadrul atelierului participanții au fost inițiați în arta încondeierii ouălor, iar la final s-au cântat colinde tradiționale de Paști.
Răbdare, atenție și rugăciune
La atelier au participat tineri, adulți și numeroși copii, aceștia din urmă fiind cei mai dornici să descopere etapele încondeierii unui ou. Pedagog de profesie, doamna Codruța a reușit să ofere explicații pentru toate categoriile de vârstă, punând accent pe ingredientele speciale pentru încondeierea unui ou: „Este nevoie de multă atenție în toate etapele de încondeiere, atât la golire, la utilizarea chișiței pentru trasarea modelului, dar și la etapa finală când, după vopsire, vom șterge ceara de pe ou. Aceste linii drepte și fine se pot realiza cu mult exercițiu, prin stăruință și răbdare. Să nu renunțăm, chiar dacă mai greșim.”
Moment de comuniune și pregătire pentru Înviere
Timpul petrecut la atelier a fost un prilej pentru momente de comuniune petrecute atât cu cei din familie, cât și cu ceilalți participanți. Ajutorul reciproc,oferirea de îndrumări și încurajări sau bucuria și emoțiile împărtășite pe parcursul atelierului au îmbogățit inimile celor prezenți. Părinții au avut ocazia să lucreze împreună cu copiii, să le deschidă curiozitatea pentru arta tradițională și măiestria populară a meșterilor. Semnificațiile descoperite, arta nou învățată și gândul la Răstignirea Mântuitorului i-au pregătit pe cei prezenți pentru sărbătoarea cea mare a creștinătății – Învierea Domnului.
Roxana Pașalău